Żeby przygotować jeden kubek limonady, wystarczy wymieszać sok wyciśnięty z jednej cytryny, wodę i jedną łyżeczkę cukru (brązowego!:). Jakie proste!
Limonada i muzyka...Skąd taka mieszanka? Pod Palau Nacional na wzgórzu Montjuic wieczorami, kilka razy w tygodniu, odbywa się niezwykły pokaz z Magiczną Fontanną w roli głównej. W rytm muzyki strumienie wody zmieniają kolory i natężenie. Fontanny „tańczą” m.in. do "Barcelony", którą śpiewa Freddie Mercury i Montserrat Caballé.
Limonada i muzyka...Skąd taka mieszanka? Pod Palau Nacional na wzgórzu Montjuic wieczorami, kilka razy w tygodniu, odbywa się niezwykły pokaz z Magiczną Fontanną w roli głównej. W rytm muzyki strumienie wody zmieniają kolory i natężenie. Fontanny „tańczą” m.in. do "Barcelony", którą śpiewa Freddie Mercury i Montserrat Caballé.
- Słyszysz! "Barcelona"!!! Jak to nie znasz??!!! - wykrzyczałam Edu do ucha pod fontanną. – Jak można nie znać słynnej "Barcelony"???!!
Ano można. Ale za to można znać smak limonady, guayaby, morocho, corviche, pan de yuca......długa ta lista.
Ano można. Ale za to można znać smak limonady, guayaby, morocho, corviche, pan de yuca......długa ta lista.
- To jest mango???!! Niedobre. - Edu skrzywił się kiedyś po skosztowaniu owoca prosto z hiszpańskiego warzywniaka. - W Ameryce Południowej zjesz prawdziwe mango z ciemnożółtą skórą.
Takie mango przeznaczone jest do ssania (chupar). Ssać można też pomarańcze, a nie tylko tradycyjnie kroić je na cztery kawałki. Jak ssać? Obiera się skórkę palcami albo nożem (ale po co nóż! na południu do jedzenia służą ręce i to jest piękne!:), wydłubuje się w tzw. główce dziurę (tutaj już można użyć noża:), ściska się pomarańczę rękami i pyszny sok sam wypływa do dziurki! Jak się już wypije cały sok, można zjeść miąższ.
Takie mango przeznaczone jest do ssania (chupar). Ssać można też pomarańcze, a nie tylko tradycyjnie kroić je na cztery kawałki. Jak ssać? Obiera się skórkę palcami albo nożem (ale po co nóż! na południu do jedzenia służą ręce i to jest piękne!:), wydłubuje się w tzw. główce dziurę (tutaj już można użyć noża:), ściska się pomarańczę rękami i pyszny sok sam wypływa do dziurki! Jak się już wypije cały sok, można zjeść miąższ.
Guayaba ma różowy miąższ z pestkami (można zjeść:). Najsłodsze i najlepsze są owoce o żółtej skórce. Czasem w środku znajdzie się robaka (też można zjeść:). Guayaba jest mało znana w Europie. W Barcelonie można ją kupić np. w dużym sklepie z produktami z Ameryki Południowej na Via Laietana, jednej z głównych alei w mieście, która łączy centrum z portem.
Magiczna Fontanna pod Palau Nacional.
W zimie pod fontanną też są tłumy turystów. Sesje muzyczne odbywają się od października do kwietnia w piątki i soboty od godz. 19. do 20.30 co pół godziny (lepiej wybrać wcześniejszą godzinę, bo jest lepsza muzyka:). Od maja do września - od czwartku do niedzieli w godz. 21. - 23.
Woda spada z fontann pod pałacem.
Niesamowite Kasiu, zazdroszczę. Czy ta Guayaba ma nasionka? ^^ Kiedy przyjedziesz? Chociaż na chwilkę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Karolina :)
Piękne fontanny.Mam nadzieje, że dane mi będzie zobaczyć te "cuda" i zjeść guayabę!!!
OdpowiedzUsuń